Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bánov d

20. 3. 2022

 

Tetourové z Tetova byli starý český i německý rytířský rod pocházející z Tetova. V Braniborsku je tento rod doložen už v roce 1220. V roce 1306 byl rod v Čechách přijat do panského stavu. Koncem 14. století přešel rod na Moravu. Rod Tetourů sídlil v Čechách i na Moravě až do počátku 17. století. Později se rozdělil do dvou zemských větví. Českou, která se v dokumentech přestává objevovat v polovině 17. století a moravskou. V 19. století žili členové rodu v Prusku a Sasku. Všichni dnešní Tetourové, kteří žijí v Čechách a na Moravě jsou potomky tohoto rodu.

Bedřich Tetour z Tetova patřil mezi feudální pány, kteří se snažili všemi prostředky zabezpečit a rozšířit svá vrchnostenská práva. Byl však také částečně chápavý k problémům současné doby. Upravil a přesně vymezil vzájemnými smlouvami s poddanými robotní poměry, poskytl jim i výhody v užívání panských lesů a pastvin. Oženil se s Magdalenou z Kunovic.

Magdalena z Kunovic byla manželkou Bedřicha Tetoura z Tetova.

Chroustenští z Malovar patřili k českým vladyckým rodům. V roce 1370 vlastnili společně s vladyky z Libomyšle a rodem Viléma z Hořovic panství v Hořovicích. Své jméno přijali podle vesnice Chroustenice, kterou přikoupili k Malovarům.

Jan Chroustenský z Malovar je zmiňován v roce 1503, kdy měl spor s Menším městem Pražským pro skoupení rybníků od lidí v Jenči. Byl synem Václava Chroustenského z Malovar. Oženil se s Johankou z Tetova. Manželství však zůstalo bezdětné. Za svého dědice určil v závěti svého synovce Jana.

Páni z Kunovic byli moravský vladycký rod, původem z Kunovic nedaleko Uherského Hradiště, který později povýšil do panského stavu. V 15. století drželi pouze jeden statek, ale během let se jejich majetky rozšířily.

Jan Jetřich z Kunovic zemřel v roce 1617.Byl synem Jana z Kunovic. Ve své době byl nazýván despotou. Jeho poddaní na panství zakoušeli nesnesitelné břemeno nevolnictví. V roce 1598 vznesli proti tomuto útlaku stížnost k zemským soudcům, kteří rozhodli v jejich prospěch. Měl syny Jana Bernarta a Arkleba.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bánov

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář