Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bášť a Báštěk C

31. 12. 2022

Mikuláš Bryknar z Brukštejna je jedním z potomků českého vladyckého rodu, který se prosazuje až počátkem šestnáctého století, který však na počátku sedmnáctého století vyhasíná. Bryknarové z Brukštejna patřily k typickým představitelům podnikavých příslušníků šlechty.

V roce 1520 je jako první připomínán Hanuš Bryknar se svými syny Albrechtem, Arnoštem a Jindřichem a zároveň i jejich příbuzný Mikuláš Bryknar, místokomorník království českého, který v tomto roce získává tvrz, dvůr a ves Podviní a také Libeň. Brzy na to však umírá. Majetek za nezletilé syny Albrechta a Mikuláše spravovala matka Žofie Bryknarová. Když dosáhli zletilosti, bylo dědictví rozděleno a Libeň s Holešovicemi připadly Albrechtovi, zbytek Mikulášovi.

Jetřich z Vřesovic jeden z potomků starého vladyckého rodu , který byl povýšen počátkem sedmnáctého století do panského rodu a později do hraběcího stavu. Jejich předkové pocházeli z Moravy.

Rozdělili se do pěti větví:

Brozanské                                                     

Vřesovské a z Doubravské Hory                       

Kostomlatské

Kyšperské

Žlutické

Kateřina Smolíková z Harasova rozená Hormutová z Harasova, manželka Zdeňka Smolíka ze Slávic

Zdeněk Popel z Lobkovic

Zdeněk Smolík ze Slávic patří ke starému českému vladyckému rodu, který pocházel ze západních Čech. Jeho příslušníci se zde vyskytují již od začátku čtrnáctého století. Zdeněk se oženil s Kateřinou Hormutovou z Harasova, která koupila Velký Bašť. Později získal i další statky u tehdejší Prahy. S Kateřinou měl dceru Annu. Zemřel v roce 1620. V roce 1622 byly statky dceři Anně zabaveny konfiskační komisí kvůli vzpouře jejího otce proti císaři Ferdinandovi II.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář