Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bartoňov b

22. 5. 2022

Páni z Kunštátu původně patřili mezi moravské šlechtické rody. Ve 14. století však postupně získali statky také v Čechách. Za zakladatele rodu je považován olomoucký purkrabí Gerhard ze Zbraslavi, který je uváděn v letech 1222 až 1240. Jeho čtyři synové založili čtyři větve rodu. Zbraslavskou založil Mikul ze Zbraslavi, kunštátskou Kuna ze Zbraslavi, Boček z Jaroslavic a ze Zbraslavi byl předkem obřanské větve,čtvrtou větev založil Smil ze Zbraslavi, který byl významným šlechtickým fundátorem. Rod se dále dělil. Na přelomu 15. a 16. století se však majetek rodu začal pomalu rozpadat. V 16. století žili už jen příslušníci poděbradské a jevišovské linie. Posledním mužským členem rodu byl minsterberský kníže Karel Fridrich, který zemřel v roce 1647. Rod vymřel jeho dcerou Alžbětou Marií z Württemberka v roce 1686.

Beneš z Dětenic a z Valdštejna zemřel okolo roku 1451 pravděpodobně bez mužských potomků.

Tunklové z Brníčka je starý šlechtický rod, který původně pocházel ze Slezska.  Svůj přídomek převzali podle hradu Brníčko, který získal Jan starší Tunkl. Prvním známým příslušníkem rodu byl Mikuláš Tunkl, který je uváděn v roce 1398 v listině, kterou získává od Jošta do zástavy tvrz a město Hranice za 400 kop grošů.

Jan st. Tunkl Drahanovský zemřel pravděpodobně v roce 1464. Byl synem Mikuláše Tunkla a jeho manželky Aleny z Drahanovic. Jan po její smrti Drahanovice zdědil a přijal podle nich přídomek Drahanovský. V V letech 1434 a 1446 byl při uzavírání landfrýdů, v roce 1442 se účastnil jednání moravských stavů. Byl také prostředníkem při mírových jednání moravských stavů se zemským škůdcem Janem Koldou ze Žampachu a Náchoda. V roce 1452 se účastnil korunovace Friedricha III. císařem. Stál na straně Jiřího z Poděbrad. V roce 1436 se Jan oženil s Anežkou z Holštejna, sestrou Jiřího z Holštejna, se kterou měl syny Jana a Jiřího.

Jan Tunkl z Brníčka zemřel v roce 1476. Byl synem Jana st. Tunkla Drahanovského a jeho manželky Anežky z Holštejna. Jan se dostal do finančních potíží kvůli nevyřešeným majetkovým záležitostem svého otce. Rozhodl se tuto situaci řešit kořistěním. Za to byl pohnán v letech 1463 a 1466 k soudu. Výsledky těchto soudů však neznáme. Za pomoc císaři Fridrichu III. Habsburskému při obléhání Vídně mu byl v roce 1465 obnoven stav korouhevního panstva, ale moravští stavové tuto poctu odmítli uznat. V období česko-uherských válek stál na straně Jiřího z Poděbrad. V roce 1468 se zúčastnil bitvy u Zvole. Jan byl ženatý s Kateřinou ze Šternberka, dcerou Albrechta staršího ze Šternberka a Lukova. Z manželství se narodili synové Jan, Jiřík, Jindřich, Albrecht a Kryštof a dcera Anežka.

Jiří starší Tunkl z Brníčka a na Zábřeze zemřel okolo roku 1494. Byl synem Jana Tunkla Drahanovského a jeho manželky Anežky z Holštejna. Byl uznávaným válečníkem. V roce 1465 mu byl za pomoc císaři Fridrichu III. Habsburskému při obléhání Vídně obnoven stav korouhevního panstva, ale moravští stavové tuto poctu odmítli uznat. V období česko-uherských válek stál na straně Jiřího z Poděbrad. V roce 1468 se zúčastnil bitvy u Zvole.  Po smrti krále Jiřího se však přiklonil na stranu Matyáše Korvína. V roce 1474 se jako Matyášův hejtman zúčastnil bitvy u Ivanovic ve Slezsku. Za to se Matyáš přimluvil, aby moravští páni přijali Jiřího do dědičného panského stavu. Posmrti svého bratra Jana v roce 1476 se stal poručníkem jeho nezletilých dětí. Jiří se proslavil zakládáním rybníků.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář