Jdi na obsah Jdi na menu
 


KŘÍŽ NA NIVKÁCH

22. 8. 2023

KŘÍŽ NA NIVKÁCH

 

se nachází v kopci 0,5 km za obcí Bílovice nad Svitavou. Cesta k němu je jednoduchá. Od výletní restaurace Sokolovna se dáte po červené turistické značce směrem do Babic nad Svitavou. Vystoupáte několik schodů a jste u něho. Námaha určitě stojí za to.

 

Touto cestou chodívali lidé z Řícmanic na nedělní bohoslužby, a právě v místě, kde dnes stojí kříž, slyšeli první zvonění, které na mši svolávalo.

 

Kříž na Nivách vyřezal v roce 1911 Theodor Šenk a vyzdobil ho podobně jako jsou dochované kříže na Slovácku. Vyřezávané reliéfy prostřednictvím symbolů a barev cíleně navazují kontakt s tajemstvím Kristova umučení.

 

Kříž prošel několika opravami. V roce 1955 u země téměř uhnil, proto musel být ukotven k ocelové kolejnici. V letech 1957–1958 byla původní zničená polychromie přetřena cihlově červenou barvou, vyřezávané reliéfy byly barevně vymalovány. V roce 1973 Byl kříž opět natřen, tentokráte silnou vrstvou tmavohnědého nátěru. V roce 2009 prošel kříž náročným procesem asanace a petrifikace. Na základě fragmentů a svědectví pamětníků byla obnovena polychromie a kříž byl uveden do současné podoby.

 

Ke kříži se vztahuje také několik pověstí. Traduje se, že právě kousek dřívka z kříže, který měl v kapse, přivedlo za první světové války matce syna domů živého a zdravého.

 

Náhledy fotografií ze složky KŘÍŽ NA NIVKÁCH

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář